Tehetségpályázat 2017/18

2018. június 30.

Úgy érezzük, idén is sikeresen zárult mindkét pályázati program, és boldogok vagyunk attól, hogy az elmúlt 3 évben összesen 60 gyermek számára nyújthattuk támogató kezünket tehetségük kibontakozásához. Sokan ezek közül már megkezdték hangszeres tanulmányaikat az Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskolában, Aszódon, vagy magánúton. Bízunk benne, hogy ezek az élmények személyiségükbe beépülve minőségibb életet biztosítanak számukra egész életükben.

2018. június 23.

Bár a program lezárult, egy fellépés erejéig ismét összetoboroztuk az iskolás csapatot. Kartalon a Családi Nap-on színesíthettük műsorunkkal a színpadi programot. Vendégművészünk is volt, a 10 éves Tőkés-Bodor Andris, aki az országos énekversenyek állandó nyertese, nem mellesleg a Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjasa. Az előadás különlegessége az volt, hogy a gyerekek közönség előtt is kiprobálhatták a hangtechnikai eszközöket, mikrofonokat. A vidám előadás zárásaként a Valahol Európában című musical ismert dalát énekeltük el, “A zene az kell, mert körülölel…” 🙂

2018. június 10.

Eljött az iskolások záró előadása is. Próbáltuk rövidre fogni, de olyan sokmindennel foglalkoztunk az év folyamán, hogy így is másfél órás műsort adtunk, melynek központi része a Brémai muzsikusok című előadás volt. Díszlettel, jelmezekkel. A közönség és a gyerekek is nagyon élvezték, mint ahogy minden egyes foglalkozást. Az improvizációik pedig már igazi kis zenei alkotások, melyeknek mondanivalója van.

2018. május 27.

Gyereknap alkalmával az ovis és az iskolás csapattal Budapestre mentünk a Vidám Színpad egyik előadására, a Három kismalac mesemusical című darabra. Az előadás érdekes megközelítésből ötvözte a régi mesei elemeket a modern technikai vívmányokkal, mind a látványt, mind a szöveget tekintve. A gyerekek igazán élvezték a műsort. Nem kevésbé az utána következő drámajátékokat, melyeket a nagyszínpadon egy színésznő vezetésével játszhattak végig. A kimerítő nap után is energiával teli tértünk haza.

2018. május 22.

Tóth-Ilkó Mihályné, óvodavezető tartott előadást óvodáskorú gyermekek szüleinek a tehetséggondozás jelentőségéről, valamint bemutatta nekik programunkat. Ha valaki tehetséges egy vagy több területen, nem minden esetben mutatkozik az meg nyilvánvalóan. Oda kell figyelni, és segíteni kell megtalálni azt, mihez van adottsága. Ezután pedig támogatni, fejleszteni szükséges, különben az adottsága, tehetsége elsorvad.  Az óvodavezető többek között ezekre a –kutatásokkal is alátámasztott – tényekre hívta fel a szülők figyelmét.

2018. május 19.

Megrendezésre került egy szakmai konzultáció, melyben a program bemutatásán kívül több fontos tehetséggondozással kapcsolatos kérdést vitattak meg a jelenlévő zeneterapeuták Budapesten. Az előadók Borsfay Krisztina pszichológus (ELTE phd), okleveles zeneterapeuta, valamint Tóth-Ilkó Zsuzsanna ének-zene tanár, okleveles zeneterapeuta volt. A szakmai konzultáció és előadás célja egyfajta módszertan kidolgozásának bevezetése is volt, melyben a zeneterápia az intézményes oktatás szerves részévé tud majd válni.

2018. május 15.

Az ovisokkal túl vagyunk utolsó (30.) foglalkozáson, mely – szokásunkhoz híven – egy kis előadással zárult. Itt meg tudtuk mutatni a szülőknek, pedagógusoknak, hogy mivel is töltöttük el azt a sok-sok órát. Az előadáson a szülők és óvónénik is kipróbálhatták, milyen játékokat játszottunk, milyen hangszereket és hogyan használtunk. Nem csak a gyerekek arca kerekedett mosolyra a délután folyamán… Itt a vége, fuss el véle!

2018. április 25.

Ma délelőtt egy fergeteges ütős koncert közönsége lehettünk, többi 400 gyermekkel együtt. Mericske Zoltán és ütőegyüttese ugyanis fantasztikus hangulatot teremtett különleges hangszereivel, és humoros előadásmódjával. A gyerekek tomboltak – a szó jó értelmében -, akárcsak egy Arénás nagykoncerten. Az előadás végén pedig a zeneterápiás csoportokba járó gyerekek kipróbálhatták ezeket a hangszereket is. (Fotókat lásd a Galériában) Felejthetetlen élmény volt.

2018. április 10.

Az iskolás csoporttal nagy fába vágtuk a fejszét. Úgy határoztunk, a záró előadáson a Brémai muzsikusok című mesét fogjuk dramatizálni, és előadni, zenei elemeket illesztve a darab bizonyos részeihez. Ennek a munkálatait már korábban elkezdtük, ám most vált nyilvánvalóvá, hogy ez a zeneileg tehetséges csapat, nem csak a muzsikához ért, hanem színészi vénáját is megvillantotta. Így hát, készül a Brémai muzsikusok!

2018. március 27.

Hangszerkavalkád, ez jellemzi az elmúlt időszakot. Az ovis gyerekek kíváncsian figyelték az előadóművészeket. Szívesen hallgatták játékukat, de ennél is izgalmasabb volt a hangszerek részei, illetve a hangszerek megszólaltatása. Például a rézfúvós “brűzölés” már igazán jól megy mindenkinek…

2018. február 13.

Az iskolás gyerekek nem csak a hangszerimprovizációkban hanem mozgásimprovizációs előadásaikban is óriásit fejlődtek. Azt gondolom, hatalmas szerepe van ebben az élő hangszeres zenének, valamint annak, hogy képzett, profi zenészek szólaltatják meg ezeket a hangszereket. A gyerekek alig várják, amikor a foglalkozáson elérkezünk a “zenére mozgás”-hoz. Ekkor történeteket táncolnak el. Igazi felszabadult gyermekeket láthatunk ekkor, az alkotás miliőjében.

2018. január 30.

Eljött az ideje a vonós és fúvós hangszerekkel való ismerkedésnek. Hegedű, gitár furulya, fuvola kezdte a sort. Minden alkalommal megfogalmazódik bennünk, milyen jó lenne, ha minden gyermek lehetőséget kaphatna arra, hogy testközelből is megismerhesse a klasszikus hangszereket. A galériában megtekinthető képek mind magukért beszélnek.

2017. december 19.

Ma meglepetéselőadással kedveskedtünk az óvoda dolgozóinak karácsony alkalmából. Mindkét csoport megcsillogtathatta tudását. A gyerekeknek is volt meglepetés, hiszen műsorukat Budapestről érkező tehetséges iskolások egészítették ki. A vendégművészek országos versenyeken első helyezettek, így a kisebbek láthatták, milyen gyümölcse van a kitartó munkának, gyakorlásnak. A versenygyőztesek dalai nem csak a közönség, de az óvodás és iskolás gyerekek számára is különlegesebbé varázsolta a Karácsony ünnepét.

2017. november 21.

Az ovis gyerekek máris rutinosabban használják az ütőshangszereket, mint szeptemberben. A kedvenc játékuk a dobolásra való mozgás, illetve a ritmusképletek gyakorlása játékos formákban. Hangjukat is szeretik megcsillogtatni egy-egy dal erejéig.

2017. november 14.

Az iskolások csoportja egyre bonyolultabb ritmusokkal ismerkedik. Kedvenc játékuk a különféle ritmusképletre kitalált mozgás. A hangszerekkel való improvizációjuk is kreatívabb, változatosabb, mint szeptemberben.

2017. október 8.

Ezen a hétvégén különleges programon vehettek részt néhányan az iskolai csoportból. Egy igazi klipforgatáson! A Csodaliget Zenekar ugyanis első klipjét ezekkel a gyerekekkel forgatta. Mindenki nagyon izgatottan várta, hogy fognak helyt állni, de aggodalomra semmi okunk nem volt, hiszen a gyerekek igazi profi előadóművészként dolgozták végig ezt a kimerítő hétvégét. Izgatottan várjuk a végeredményt, a videoklipet.

2017. szeptember 19.

Újult erővel, ismét elindult egy nagycsoportosokból, valamint egy iskolásokból álló csapat, a “Ki vagyok én?” zenei készségfejlesztés zeneterápiával című nyertes pályázatok keretein belül. A 13 és 15 kiválogatott tehetség vidáman vetette bele magát a játékba, zenei feladatokba. Az ovisok óvatosan, kíváncsiskodva fogták kezükbe a sokféle ütős hangszert, s még félénken énekelték a közös dalokat. Az iskolások már ismerősként visszatérve azonnal komponálni kezdtek, és hangosan zengték a tavalyi dalokat.