Tehetségpályázat 2015/16

2016. június 15.

Elérkezett hát a búcsú ideje.

A záró elõadás igazán megható volt. Nem feltétlen amit csináltak, hanem ahogyan. Azt mondtuk nekik a mûsor elõtt, hogy “Ma ne arra figyeljetek, hogy ügyesek legyetek, hiszen mindig azok vagytok! Ma arra figyeljetek, hogy érezzétek jól magatokat!” Nem tudom, hogy ennek hatására, vagy más miatt, de a gyerekek szárnyaltak. Mindent tudtak, nem volt bizonytalanság, vagy hezitálás. A zenei kíséretet Abbas Murád szolgáltatta, aki a program alatt többször is járt nálunk vendégmûvészként, hiszen õ mutatta be a rezes hangszereket és a nagybõgõt, s a gyerekek szívéhez nõtt õ is. (Többször említették a gyerekek, hogy hiányzik Nekik.)

Az elõadás után a szülõket is bevonva játszottunk, és festettünk még egyet búcsúzóul. Megindító látvány volt kistesókat, anyukákat, apukákat, nagymamákat a földön ülve pingálni, alkotni valami közöset a gyerekekkel. Tulajdonképpen ez a lényege ennek az egésznek. Együtt alkotni. Ezzel fejlõdik igazán az önbizalom és a kreativitás.

Nehéz volt elengedni ezt az élményekkel teli idõszakot. De szerencsére, nem csak nekünk. A gyerekek közül is volt, aki elpityeredett, vagy szomorú volt azért, hogy elválnak útjaink.

De hát mi azért vagyunk, hogy utakat, lehetõségeket mutassunk az új generációknak. Hogy miután rátaláltak saját útjukra, elengedhessük kezüket, és egyedül folytathassák azt.

2016. június 7.

Az utolsó alkalmakhoz értünk, lassan lezárul a program. A gyerekekkel már a záró elõadásra készülünk, Saját ötletekbõl összeállított improvizatív zenés bábelõadással. A “nebulók” lelkesen gyakorolnak, annak ellenére, hogy kint hétágra süt a nap, és csoporttársaik az udvaron játszhatnak. Ez az igazi elhivatottság!

Kedves Szülõk!
A “Ki vagyok én?” zenei készségfejlesztés zeneterápiával címû projekt záróeseményére hívjuk meg Önöket és az érdeklõdõ családtagokat, ismerõsöket! Megmutatjuk, hogy mivel töltöttük az év során, a megszokottól kissé eltérõ foglalkozásokat.

Idõpontja: 2016. június 15. 17:00

Helyszíne: Ady Endre úti Óvoda tornaterme

Jöjjenek, és érezzék magukat jól velünk!

2016. május 1.

A Kristály Mûvészeti és Rekreációs Alapítvány a Skanzenben járt ma, mint meghívott alkotó család. Mutattunk magunkból mindenfélét. Egy kis színház, egy kis hangszeres zene, egy kis kézmûveskedés, és ha valaki többet szeretett volna megtudni rólunk, kényelmes babzsákokon nézhette meg egy összeállított kisfilmet. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen rendezvényre meghívást kaptunk, és boldogok vagyunk, hogy alkotó családként “vonulhatunk be” a Skanzen történelmébe.

2016. április 25.

Ma a pedagógusoknak tartottunk elõadást, most a gyerekek nélkül ugyan, de a gyerekekrõl. És persze zeneterápiáról, inkluzív szemléletrõl, valamint természetesen errõl a programról. Elmeséltük hol tartunk, milyen pozitív eredményeket mutathatunk fel, és milyen hasznos a zene.

Megkértem zeneterapeuta barátaimat arra, hogy saját szakterületükrõl való kiselõadásukkal színesítsék a napot, mely nagy lelkesedésnek örvendett (mindkét részrõl).

A napi programot saját élményû foglalkozással zártuk. Mindenki eldönthette, melyik módszert szeretné kipróbálni (zenére mozgás, zenére festés, hangszerese improvizáció).

A visszajelzések alapján hasznos munkát végeztünk, hiszen a legtöbb kritika arról szólt, hogy a program túl rövid volt. Bízunk benne, hogy lesz még alkalom hosszabb konferenciát is szerveznünk ebben a témában.

2016. április 10.

Kirándulni voltunk. Elõször az Operaházban jártunk, ahol egy izgalmas kis elõadás után körbejárhattuk a meseszép épületet. A nagyteremben még énekeltünk is egyet. Szóval mi már elmondhatjuk magunkról, hogy énekeltünk a Magyar Állami Operaházban.

Utazásunk második állomása a Szív-Kamara Színház volt, ahol a finom tízórai után Tavasztündér, Széltündér és Zenefi varázsolták színpadra a muzsikát. Több dalt mi is ismertünk, és velük énekelhettünk. Ami még ennél is fontosabb, hogy színpadra is állhattunk. Hiszen Tavasztündér megkért minket, hogy énekeljük és játsszuk el a Muzsika hangja címû musicalbõl a Dó-ré-mi címû dalt. Mi pedig bátran, színpadra pattantunk, és profikhoz méltan elõadtuk azt. Némelyikünk kicsit izgult ugyan, de kinek ne remegett volna a térde annyi ember elõtt.

Az elõadás után bekukkanthattunk a színfalak mögé is.

Óriási élmény volt számunkra ez nap!

2016. április 5.

Ma megmutattuk a szülõknek, miket is csinálunk mi ezeken a foglalkozásokon. Õk nagyon szívesen vették a kis elõadást, amellyel betekintést nyerhettek a zeneterápia témáiba, valamint egy megszerkesztett videóban láthatták gyermekeiket azokban a játékokban, feladatokban, amikkel foglalkozunk alkalomról alkalomra.

Meghívó
“A zene az kell, mert körülölel”

A “Ki vagyok én?” Zenei készségfejlesztés zeneterápiával címû pályázati program részeként elõadást, és kerekasztal beszélgetést szervezünk a Kartali Játéksziget Napköziotthonos Óvodában.

Idõpontja: 2016. április 25. hétfõ 1315-1715
Helyszíne: Kartal, Ady E. út 60-62.


 

Teljes program

2015. feburár 16.

Elérkezett az idõ, a hangszerek bemutatásához. A gitárral kezdtük a sort. A sok kíváncsi tekintet azonnal a szép testre figyelt, s õ maguk is kipróbálhatták a húrok megszólaltatását. Türelmesen kivárták egymást a gyerekek. Olyan is volt, aki táncra perdült, míg társa gitározott neki.

Az eddigi foglalkozások, melyek zenei készségfejlesztésbõl, zenei és mozgásos improvizációból, és játékból álltak tehát a jövõben kiegészülnek a hangszeres elõadásokkal, valamint zenére mozgással, zenére festéssel.

Ma is így tettünk. A gyerekek mûvészi átéléssel komponálták meg alkotásaikat.

2015. december 1.

Elindult a “Ki vagyok én?” zenei készségfejlesztés zeneterápiával címû programunk, melyen 16 tehetségcsíra 🙂 fél éven keresztül heti másfél órában rendhagyó foglalkozásokon kerülhet közelebb a zenéhez. Mindezt egy különleges módszertannal ötvözve, melynek alapja, a zeneterápiában is használatos inkluzív, vagyis befogadó szemlélet.

A kis “tanoncok” kíváncsian kukucskáltak a tornaszobaajtó résein befelé, vajon mi vár rájuk odabent. Az ajtó kinyílt, s minden szó nélkül rázendítettem egy üdvözlõ dalra, majd kézen fogva bevezettem a gyerekeket a “zene birodalmába”. Voltak, akik azonnal belevetették magukat a zenébe, s voltak, akik inkább csak figyelték a többieket, ugyanis nálunk ezt is szabad.

Az elsõ foglalkozás után nagy reményekkel indulok el a programmal, hiszen az már most kiderült számomra, hogy egy izgalmas, kreatív, tehetséges kis csapattal fogok együtt dolgozni.