Tehetségpályázat 2016/17

2017. június 6.

Borsfay Krisztina és Tóth-Ilkó Zsuzsanna összegezve az elmúlt év tapasztalatait. Szakmai előadás és gyakorlati program keretei között adták mindezt át a Játéksziget Napköziotthonos Óvoda pedagógusai számára.

A pedagógusok visszajelzési ismét pozitívak voltak. Érdekes eszmecsere folyt arról, milyen zenei anyaggal gazdagíthatjuk a gyermekek mindennapjait, valamint az évzáró előadásokban rejlő lehetőségekről, reformokról. A saját élményű mozgás- és zeneterápiás foglalkozásokat is nagyon élvezték, elmondásuk szerint kaptak egy új szemléletet, kaptak új játéklehetőségeket, melyeket alkalmazhatnak a mindennapi óvodai életben.

2017. május 9.

Elérkezett ismét a búcsú ideje. A gyerekek ismét egy rendhagyó előadásban mutatták meg mindazt, amit az év során megtapasztaltak, megtanultak. A zenés mesét, melyet 2-3 alkalom alatt állítottunk össze, díszletben, bábokkal adták elő. A gyerekek arcán felszabadultság és öröm tükröződött. A mozgásos játékokból és a zenére mozgásból is mutattunk játékokat a szülőknek, sőt őket is bevontuk egyikbe, másikba. Számomra nagy öröm látni, hogy sokszor az ódzkodó felnőtteket egy szempillantás alatt magával ragadja a játék lendülete, arcuk derűssé válik. Ez nagyon fontos dolog. Felnőttként is fontos megtartanunk játékos énünket, és együtt játszani önfeledten gyermekeinkkel. A játék dimenziója olyan helyszín, ahol a gyermek és szülő más minőségben találkozik egymással. Mindez pozitívan befolyásolja kapcsolatukat.

2017. április 29.

A foglalkozásra járó gyermekek szüleinek tartottam előadást a zeneterápiáról, valamint az idei tehetséggondozó programról. A szülők érdeklődően hallgatták a részleteket, és szívesen tettek fel kérdéseket. A videóval tarkított előadásban láthatták saját gyermekük viselkedését a foglalkozássorozatban.

2017. március 18.

Budapesten jártunk. Először a Szív-Kamara Színházba mentünk, ahol már ismerősként fogadtak minket. A gyerekek kipróbálhatták magukat a színpadon és beleshettek a kulisszák mögé. Még a színpadi fénytechnikáról is bővíthették ismereteiket.

A kulisszajárás után a Kolompos Együttes szórakoztató előadásán vettünk részt, többen közülünk itt is megcsillogtathattuk tudásunkat a színpadon. Az előadást táncház követte. Csak úgy jártak a kis lábacskák. Végezetül kidobásra szánt anyagokkal kézműveskedtünk. Készült mindenféle izgalmas játék, dísz, hangszer.

Kellemesen elfáradtunk, de a gyermekek nagyon élvezték az izgalmakkal teli napot.

2017. február 28.

Elkezdődtek a hangszerbemutatók, melyek nagy sikert aratnak a gyerekek körében. A húros hangszereket már megismerték, jöhetnek a fúvósok.

A foglalkozások során valóban nagy fókuszt kapnak a mozgásos játékok, hiszen a gyerekek mozgásigénye igen nagy. Minket, pedagógusokat ez arra sarkall, hogy újabb és újabb olyan játékot találjunk ki, melyben a mozgás a játék és a zenei készségfejlesztés hatékonyan tud összekapcsolódni. A játéklistánk így fokozatosan bővül.

2017. január 18.

Budapesten a Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskolában a zeneterápiáról tartottam előadást szülők és pedagógusok számára. A visszajelzések alapján az emberek szeretnék ezt a módszert jobban megismerni. A bemutató órán is sokan megjelentek és örömmel vették, hogy az elméleti felvezetés után gyakorlatban is bepillantást nyerhettek a zeneterápiába.

2016. október 25.

Elindult a 2. „Ki vagyok én?” zenei készségfejlesztés zeneterápiával című programunk. 12 nagycsoportos és 3 középsős lett kiválasztva egy zenei kérdőív alapján, melyben azt vizsgáltuk, zenei területen milyen képességeik vannak a gyerekeknek.

Idén a csapat fiatalabb, mint a tavalyi, s már az első foglalkozásokon kiderült számunkra, hogy a mozgás kiemelten fontos szerepet játszik majd a tevékenységeinkben.

A gyerekek mindegyike bátran ismerkedett a kis hangszerekkel, és felcsendült minden kicsi hang is.

Biztos vagyok benne, hogy az idei év is izgalmakat rejt számunkra. Kíváncsian várom, vajon miben hasonlít, illetve különbözik a májusig tartó foglalkozássorozat a tavalyihoz képest.